jak to zrobić
pomocyyyy: Oblicz V ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego ściany boczne są trójkątami
prostokątnymi, a krawędź podstawy ma 6cm ?
20 mar 19:19
pomocyyyy: błagam to w ważne
20 mar 19:20
Mila:

Taki ostrosłup powstanie po odcięciu naroża sześcianu.
a
2+a
2=6
2
2a
2=36
a
2=18
a=
√18
a=3
√2
H=a=3
√2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Vo= |
| *( |
| a*a)*H= |
| *18*3√2 |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
V
o=9
√2cm
3
20 mar 20:47
pomocyyyy: szkoda że ja tego nie rozumiem mogła byś mi to trochę objaśnić
20 mar 20:59
Mila:

Nie uczyłaś się o sześcianie?
Zrób szybko model z kartki i zaznacz naroże do odcięcia.
Jeśli postawisz taki ostrosłup na ściance, która jest trójkątem prostokątnym, to liczysz pole
Trzecia krawędź będzie wysokością.
ΔKAL,ΔMAL,ΔMAK są prostokątne,
AM=Ak=AL=a
AL
2+AK
2=6
2 z tw. Pitagorasa
a=3
√2
Czy już trochę zrozumiałaś?
20 mar 21:12