ciąg arytmetyczny
patrycja: Wykorzystując wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego (an) wyznacz a1 jeśli?
a13=31, r=√2
a51=−√3, r=−32
pomocy, gdyż mi wyszło źle, a nie wiem gdzie błąd popełniłam bo w pierwszym mi wyszło 12√2
−31
a w drugim −54+√13
20 mar 19:14
patrycja: źle wpisałam w drugim ma być −75 +√3
20 mar 19:15
bezendu:
a
1+(13−1)*
√2=31
a
1+12*
√2=31
a
1=31−21
√2
a
1=32−12
√2
a
1−75=−
√3
a
1=−
√3+75
a
1=75−
√3
20 mar 19:20
bezendu: w pierwszym trzecia linijka
a1=31−12√2
20 mar 19:22
patrycja: jeżeli przenosisz całe wyrażenie na drugą stronę to nie zmieniasz znaków, tak?
20 mar 19:33
bezendu: całe wyrażenie
a1+12√2=31
przenoszę tylko 12√2 i zmieniam znak na −
a1=31−12√2
20 mar 19:35
patrycja: Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym
a1=√1{5}, a10=14, n=10
mi wyszło 90 czy jest to dobrze?
20 mar 19:38
bezendu: ile wynosi a1 ? zapisz poprawnie po lewej masz "kliknij po więcej przykładów"
20 mar 19:40
patrycja: dobrze, ja natomiast korzystałam z takiego wzoru na odwrót
an=a1+(n−1)*r
i dlatego pisałam, że całe wyrażenie przenoszę bez zmiany znaków, a potem oczywiście zmieniam
20 mar 19:42
patrycja: 9?
20 mar 19:43
patrycja: 9 to wynik sorki
a a1= 15
20 mar 19:45
patrycja: a10=14
20 mar 19:47
20 mar 19:48
patrycja: a10=14
a1=1.5
20 mar 19:49
patrycja: oczywiście to pierwsze a1 = 14
20 mar 19:50
patrycja: czyli dobrze mi wyszło, tak?
20 mar 19:50
bezendu: rozwiązałem Ci już to

zapisz w końcu poprawnie treść z wszystkimi danymi
20 mar 19:52
patrycja: dziękuję
20 mar 19:54
patrycja: Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym
tak miało być:
a1=15
a10=14, n=10
20 mar 20:06
patrycja: Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym
a1=72
n=21
r=3
a tu mi wyszło 777
20 mar 20:08
bezendu:
czyli post z 19:48 zobacz
20 mar 20:09
patrycja: tak zgadza się
20 mar 20:10
bezendu:
pokaż swoje obliczenia
20 mar 20:15
patrycja: napisz mi proszę wzór, bo ja z innego korzystałam i dlatego mam źle
20 mar 20:22
20 mar 20:23
bezendu: masz odpowiedzi w książce odpowiedzi do tych zadań ?
20 mar 20:24
patrycja: nie mam niestety i próbuje jakoś sama rozwiązywać
20 mar 20:25
patrycja: a gdzie r podstawiasz jeżeli masz w danych r=3
20 mar 20:25
bezendu: najpierw muszę wyliczyć an post 20:15
an=a1+(n−1)*r
20 mar 20:27
patrycja: aha już teraz rozumie − zaraz obliczę kolejne i zapytam Cię czy dobrze, ok?
p.sdziękuję za pomoc, bo sama bym nie wyrobiła z tym wszystkim
20 mar 20:29
bezendu:
ale również dobrze możesz policzyć to szybciej
| | 67 | | 1407 | |
Sn= |
| *10= |
| ten sam wynik bez liczenia a n  |
| | 2 | | 2 | |
20 mar 20:31
patrycja: wielkie dzięki
20 mar 20:32
patrycja: a1=7, n=31,r=2
i mi wyszło 1147
dobrze, prawda?
20 mar 20:43
bezendu: a jakie polecenie ?
20 mar 20:46
patrycja: te samo
20 mar 20:47
bezendu: wynik ok
20 mar 20:48
patrycja: a jak mam tak:
a1=−π, n=101, r=π50
to jest trudniejsze z tym π
i piszę tak
a101= −π+100* π50
a101+ −π+2π
tak?
20 mar 20:54
bezendu: weź zapisz poprawnie i polecenie napisz
20 mar 20:55
patrycja: to samo polecenie!
a1=−π
n=101
r=π50
20 mar 20:57
patrycja: czyli ja piszę tak:
a101=−π+2π
20 mar 20:59
bezendu:
a
101=−π+2π
a
101=π
20 mar 21:03
patrycja: a dlaczego π samo zostaje?
20 mar 21:04
patrycja: to wyjdzie wynik zero
20 mar 21:05
bezendu: 2−1= ?
2π−π= ?
20 mar 21:08
patrycja: Wyznacz n−ty element ciągu geometrycznego (an) w którym
a1=−32
n=4
q=12
20 mar 21:09
patrycja: ano racja

a w tym powyższym wyszło mi 2
20 mar 21:10
patrycja: −4 mi wyszło
20 mar 21:11
patrycja: a w tym wcześniejszym odnośnie π to mi zero wyszło
20 mar 21:12
bezendu: no to muszę Cie zmartwić bo źle Ci wyszło
20 mar 21:14
bezendu: a w tym wcześniejszym wyszło π a nie zero 2−1=1 a nie 0 więc 2π−π=π
20 mar 21:16
patrycja: z którym tym z π?
pomyłka a1=−32
n=4
q=12
bo to drugie mi wyszło 2
20 mar 21:16
patrycja: no tak ale końcowy wynik S
101=0


?
20 mar 21:17
patrycja: S101=0
20 mar 21:18
bezendu: tak z tym π
pokaż swoje obliczenia do zadania z 21:09
20 mar 21:18
bezendu: kobieto mówiłem Ci 2−1=1 cofnij się do podstawówki albo policz na palcach
S
101=2π−π=
π a nie 0
20 mar 21:19
patrycja: a4=−32*124−1
a4=−32*(14)2=−32*116=2
20 mar 21:24
bezendu:
a
n=a
1*q
n−1
a
n=−4
20 mar 21:26
patrycja: Wyznacz pierwszy element ciągu geometrycznego (an) w którym
a5=2, q=2
a4=−32,q=12
a4=81,q=13
a7=√2, q=√2
20 mar 21:39
bezendu: czekam na Twoje obliczenia
20 mar 21:54
basia: a5=a1*q4
2=a1*24
a1=8
20 mar 21:58
basia: coś taki zły
20 mar 21:58
patrycja: w pierwszym mi wyszło 8
20 mar 22:00
bezendu: źle
20 mar 22:01
patrycja: a oto drugie
−32= a1 * 123
−32=a1*18
20 mar 22:01
patrycja: dlaczego?
20 mar 22:02
patrycja: to nie z tego wzoru korzystasz?
20 mar 22:03
bezendu:
a no źle masz

a
5=2 q=2
a
1*2
4=2
16a
1=2 /16
20 mar 22:04
bezendu: ale drugiego nie dokończyłaś
20 mar 22:05
patrycja: u{1}[8}a
1=32/u{1}[8}


?
20 mar 22:09
patrycja: 18a
1=32
czy to nie będę dzielić przez
18
20 mar 22:10
bezendu: | | 1 | |
tak musisz podzielić przez |
| |
| | 8 | |
20 mar 22:12
bezendu: ja już idę spać mam nadzieję że sobie poradzisz
20 mar 22:13
patrycja: dzięki
20 mar 22:15