wyznacz wszystkie wartości parametru
ania: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie cos2 x− (m−2)cosx − 2m=0 ma
rozwiązania
20 mar 18:55
ania: ?
20 mar 20:30
ania: help
20 mar 20:41
lol: Δ > 0 ?
20 mar 20:42
ania: wątpię
20 mar 20:52
lol: Ja tez
20 mar 20:52
ania: 
trudne zadanie.
można podstawić zmienna pomocniczą, ale nie wiem co dalej zrobić.
20 mar 20:54
krystek: podstaw cosx=t t∊<−1,1>
20 mar 20:54
krystek: Δ≥0
20 mar 20:54
Ajtek:
cosx=t i −1≤t≤1
20 mar 20:54
ania: Δ wychodzi (m+2)
2 wiec jest zawsze nieujemna, ale dalej nie wiem jak
20 mar 20:55
Ajtek:
I jeszcze Δ≥0, zapomniałem
20 mar 20:55
lol: Z delta to cos zle liczysz
20 mar 20:56
ania: 2 razy liczylam, wychodzi (m+2)2
20 mar 20:58
ania: jeżeli Δ rzeczywiście tyle wynosi, to co mam zrobić dalej?
20 mar 20:59
krystek: √Δ=Im+2I
20 mar 21:03
ania: co mam z tym dalej zrobić, policzyć pierwiastki t ?
20 mar 21:07
ania: ?
20 mar 21:13
krystek: Tak
20 mar 21:14
20 mar 21:20
ania:
t1=−2 dla m≥−2 lub t1=m dla m<−2
t2=m dla m≥−2 lub t2=−2 dla m<−2
ujemne teraz odrzucam, czyli zostaje:
t1=m dla m<−2 , t2=m dla m≥−2
cosx=m, m<−2 i m∊<−1,1> zbiór pusty
cosx=m. m≥−2 i m∊<−1,1> czyli wspólna czesc m∊<−1,1>
i taka byłaby odpowiedź?
20 mar 21:48
ania: ?
20 mar 21:53
krystek: Jeżeli dobrze liczyłas to ok , ja nie przeliczam leniwa jestem
20 mar 21:56
ania: ok, dzięki, ważne że sposób ok
20 mar 21:58
Saizou : a można tak?
cos2x−(m−2)cosx−2m=0
cos2x−m*cosx+2cosx−2m=0
cosx(cosx−m)+2(cosx−m)=0
(cosx+2)(cosx−m)=0
cosx=−2 cosx=m
sprzeczność zatem rozwiązanie istnieje dla m∊<−1:1>
20 mar 22:07
krystek:
Saizou
20 mar 22:08
Saizou : pomyślałem że tak prościej
20 mar 22:12