Pomocy
ale?: Długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 cm, a długość przekątnej
podstawy 2√2 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
20 mar 18:38
Ajtek:

Masz rysunek, mam nadzieję, że będzie pomocny

.
20 mar 18:44
ale?: i co teraz jest trójkat prostokatny
20 mar 18:45
Ajtek:
No prostokątny

.
20 mar 18:45
Ajtek:
Z tego Δ obliczysz wysokość tego graniastosłupa.
Krawędź podstawy policzysz ze wzorku d=a√2.
Wzory na objętość i pole całkowite są znane.
20 mar 18:49
ale?: v=√1{3}*Pp*h
8cm*2√2
20 mar 18:50
ale?: H=2√2 i trzeba z tangesa
20 mar 18:53
ale?: może to ktoś rozpisać bo sie gubię
20 mar 19:13
Ajtek:
Co Ty tworzysz?
20 mar 19:26
ale?: ten trójkat obiczyc z pitagorasa
20 mar 19:28
ale?: 
niewiem mam jakiś słaby dzień
20 mar 19:30
Ajtek:
Tak, wysokość z Pitagorasa

.
20 mar 19:37