pomocy
marek: mam takie zadanie i nie wiem jak rozwiazac: Pole powierzchni bocznej prostopadłościanu o
podstawie kwadratowej jest równe 300. Wyznacz długość krawędzi bocznej, jeśli wiadomo, że
wysokość jest trzy razy dłuższa od krawędzi podstawy.
20 mar 18:26
Eta:
H=3a
4a*H=300 ⇒12a2=300 ⇒a2=.... a=....
20 mar 18:32
dero2005:
h − krawędź boczna
a − kraweędź podstawy
h = 3a
Pb = 4*a*h = 4*a*3a = 12a2 = 300
a2 = 25
a = 5
h = 3a = 15
20 mar 18:35
marek: a czemu a2 = 25
20 mar 18:43
marek: dobra juz wiem czemu tam tak wyszło
20 mar 18:48
marek: a tutaj mielismy obliczyc krawedz boczną
20 mar 18:50