prosze o pomoc
krzys: ktos mi pomoze w zadaniu bardzo prosze: wysokosc prostopadłoscianu o podstawie kwadratowej jest
dwa razy dłuższa od krawędzi jego postawy.Objętość prostopadłościanu jest równa 12 pierwiastek
z 6 .Oblicz pole podstawy.
20 mar 18:24
krzys: 
?
20 mar 18:44
krzys:
20 mar 18:53
franekz: a − krawedz podstawy
V=a
2*(a*2)
V=2*a
3
a =
3√V/2
P=a
2
czyli P=
3√V/2*
3√V/2 =
3√(V2)/4
| | 144*6 | |
Podstawiajac P= 3√ |
| |
| | 4 | |
Czyli
3√36*6=6
20 mar 18:56
Eta:
H=2a
V=a2*H= 2a3
2a3=12√6 ⇒ a3=6√6 ⇒ a2*a=6*√6 ⇒ a2= 6 , a=√6
Pp= a2= 6
20 mar 18:57
krzys: a jezeli miałbym obliczyc całkowite pole to jakby to było bo przez pomyłke zle napisałem na
koncu mam obliczyc pole całkowite
20 mar 19:12
ale?: franek te V/2 jest to w ułamku czy jak?
20 mar 19:12
krzys:
20 mar 19:18
krzys: Wysokość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest dwa razy dłuższa od krawędzi jego
podstawy. Objętość prostopadłościanu jest równa 12 pierwiastek z 6. Oblicz pole całkowite. tak
brzmiało zadanie poprawnie pomozecie
20 mar 19:25
Eta:
No przecież Ci napisałam : 18:57 ( umiesz czytać?
Pp=a2=6
20 mar 19:27
krzys: tak ale wczesniej miałem napisane ze mam obliczyc pole podstawy a to był pomyłka trzeba
obliczyc pole całkowite
20 mar 19:29
krzys: ?
20 mar 19:36
krzys: 
?
20 mar 19:45
Eta:
H=2a Pp=a2=6
Pc= 2a2+4aH= 2a2+4a*2a= 10a2= 10*6=60
20 mar 19:49
franekz: Ktos mnie pytal w ulamku ? nie kumam
20 mar 20:16