matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Krzysiek:
5n+25
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an =
Sprawdź który wyraz ciągu jest równy
n + 1
10
20 mar 18:11
bezendu:
5n+25
=10
n+1
5n+25
10
=
n+1
1
5n+25=10(n+1) 5n+25=10n+10 −5n=−15 / *(−10 5n=15 n=3 a
3
=10
20 mar 18:21
KlUsEk^^:
a3=10
20 mar 18:21