geometria analityczna
andrzej: Mam problem zzadniem, nie wiem po prostu czemu tak nie mozna liczyc:
Dany jest okrag o rownaniou x
2 + 6x + y
2 −2y = −9 i prosta y=mx +2
Wyznacz zbior wszystkich wartosci m dla ktorych prosta i okrag maja dokladnie 2 punkty wspolne:
i teraz robie tak ze tam gdzie jest rownanie okregu podstawiam moja prosta i mam
x
2(1+m
2) + x(6+2m) + 9 = 0
no i teraz stawiam warunki :
a≠0
Δ>0
| | √3 | | √3 | |
wychodzi mi tam m∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
a w ksiazce jest calkiem inna metoda robione i calkiem inny wyniki
to co robie zle i czemu tak nie mozna?
20 mar 17:59
Mila: Masz błąd rachunkowy, ma być +5 a nie +9.
Jaki wynik ma być?
20 mar 18:19
andrzej: | | 3 | |
ahaaaaa bo nie przenioslem 9 i <= r2 ? (0, |
| ) |
| | 4 | |
20 mar 18:36
andrzej: no ale jak 4 sie skracaja
20 mar 18:47
Mila: Czy już zrobiłeś, czy pomagać?Słusznie,jest dobrze.
Wychodzi dobrze Twoim sposobem.
20 mar 18:53
andrzej: pomoz bo nie wiem co robie zle

pewnie maly blad a duzo znaczy
20 mar 18:53
andrzej: jaaaaa wuem juz wiem

jaki glupi co ja wgl zrobilem

bylo 24 m − 32m
2<0
a ja niestety strasznie pisze, i zamiast 24 m to mialem samo 24

dzieki
20 mar 18:57
Mila:

m
2+1>0 dla m∊R
i Δ>0
Δ=(6+2m)
2−4*9(m
2+1)=36+24m+4m
2−36m
2−36
Δ=24m−32m
2
24m−32m
2>0 /:8
3m−4m
2>0
m(3−4m)>0
| | 3 | |
m=0 lub m= |
| parabola skierowana w dół |
| | 4 | |
20 mar 19:02