?
saraaa: nie umiem tego rozwiazac
−x4 − 2x3 + 7x2 + 8x − 12 = 0
20 mar 17:48
saraaa: nie wiem jak rozlozyc to na czynniki
20 mar 18:00
bezendu:
W(1)=0

podziel ten wielomian
20 mar 18:04
Mila:
−x4 − 2x3 + 7x2 + 8x − 12 = 0 /*(−1)
x4+2x3−7x2−8x+12=0
w(1)=1+2−7−8+12=0
wielomian jest podzielny przez (x−1)
Schemat Hornera
1 2 −7 −8 12 x=1
1 3 −4 −12 0
x4+2x3−7x2−8x+12=(x−1)*(x3+3x2−4x−12)
P(x)=(x3+3x2−4x−12)
P(1)=1+3−4−12≠0
P(−1)=−1+3+4−12≠0
P(2)=8+12−8−12=0
Schemat Hornera:
1 3 −4 −12 x=2
1 5 6 0
(x−1)*(x3+3x2−4x−12)= (x−1) * (x−2)(x2+5x+6)
dalej potrafisz? Masz trójmian, licz Δ, pierwiastki
20 mar 21:49
Saizou : −x4−2x3+3x2+4x2+8x−12=0
x2(−x2−2x+3)−4(−x2−2x+3)=0
(x2−4)(−x2−2x+3)=0
20 mar 21:52