Wykaż, że ciąg jset ciągiem arytmetycznym.
wajdzik: | | 1 | |
Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) wyraża się wzorem Sn=3n2− |
| n,(n∊N+). |
| | 2 | |
Wykaż, że ciąg (a
n) jest ciągiem arytmetycznym.
| | 1 | | 1 | |
an=Sn−Sn−1=3n2− |
| n−[3(n−1)2− |
| (n−1)]= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=3n2− |
| n−[3(n2−2n+1)− |
| n+ |
| ]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=3n2− |
| n−3n2+6n−3+ |
| n− |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Natomiast:
| | 1 | | 1 | |
an+1=Sn+1−Sn=3(n+1)2− |
| (n+1)−3n2+ |
| n= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=3n2+6n+3− |
| n− |
| −3n2+ |
| n= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Różnica nie jest stała, czyli ciąg (a
n) nie jest ciągiem arytmetycznym.
Mam nadzieję, że nie zrobiłem błędów w obliczeniach.
Zgadza się?
20 mar 17:13
wajdzik:
20 mar 17:23
wajdzik:
20 mar 17:28
wajdzik:
20 mar 20:38
krystek: Jest r=an+1−an
20 mar 20:39
wajdzik: Czyli mam źle zrobione to zadanie? Nie rozumiem Twojej wypowiedzi
20 mar 20:53
krystek: wyliczyłeś an i an+1 i napisałeś ,że nie jest to c arytmetyczny, na jakiej podstawie?
20 mar 20:56
krystek: r=(6n+2,5)−(6n−3,5)=
20 mar 20:59
wajdzik: tak mi się wydaje
20 mar 21:09
wajdzik: Czyli on jest w końcu stały?
20 mar 21:22
krystek: r=6
A jak nie jesteś przekonany to sprawdź: a1=2,5
S2=11 to a1+a2=11⇒a2=8,5 r=6
20 mar 21:24