stereometria
Anka: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 4 i 4
√2. Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa
mają dł. 4. Oblicz cosinus kąta między dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
| | 5√3 | | √21 | |
Obliczyłam, wyszło − |
| a ma wyjść − |
| . I nie wiem gdzie jest bład... |
| | 12 | | 21 | |
20 mar 16:10
Anka: Haaaalo. Pomóżcie
20 mar 16:28
Anka: Ludzieee. Łatwe zadanie
20 mar 17:03
Mila:

ΔBCS− Δrównoboczny o boku 4.
ΔDCS− Δrównoramienny prostokątny:
a
2=4
2+4
2=32
a=4
√2
Punkt E leży w połowie boku CS,
FE||SD i równe połowie SD
FE=2
FB
2=4
2+(2
√2)
2
FB
2=16+8=24
24=(2
√3)
2+2
2−2*2*2
√3 cosα
20 mar 17:16
Mila: Aniu, to dla uczniów nie jest łatwe zadanie, zwykle nie zauważają , że dwie ściany są
Δprostokątnymi.
20 mar 18:00
Anka: Mila, a skąd wiadomo, że te 2 ściany to trójkąty prostokątne?
Ten wynik, który otrzymalas tez nie jest prawidłowy
20 mar 18:09
Anka:

i mi się wydaje że ten kąt powinien być tak zaznaczony
20 mar 18:14
Anka: i co z tym

20 mar 18:33
Mila:
Dwie ściany są trójkątami równobocznymi o boku 4.
Dwie ściany są trójkątami o bokach:4√2,4,4 z tresci zadania
(4√2)2=42+42
16*2=16 + 16
32=32 na podstawie tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa ten Δ jest trójkatem prostokątnym.
( napisałam to w 4 linijce poprzedniego wpisu).
W takim razie Twój kąt jest błędnie zaznaczony.
Może inne dane są w zadaniu?
20 mar 20:08