Oblicz siódmy wyraz tego ciągu.
nbf: Czwarty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 8. Suma pięciu pierwszych wyrazów tego ciągu jest
równa 15. Oblicz siódmy wyraz tego ciągu.
20 mar 15:54
dawid: a4=8
S5=15
a7=?
a1 + 3r = 8
a1 +a52 *5=15
a1= 8 − 3r
a5= a1 + 4r
a1 + a1 + 4r2 * 5= 15
5a1 + 10r =15
5(8 −3r) = 16
40 − 15r =16
−15r=−24
r = 15/24
a1= 8 − 3 * 15/24
a1= 192/24 − 45/24 = 147/24 = 49/8
a7= 49/8 + 6 * 15/24= 237/24 = 79/8
20 mar 16:56
Wierzbix: Sn=2a1+(n−1)r2n
a4=a1+3r
a1=a4−3r
podstawiamy:
15=2(8−3r)+4r2*5
15=16−6r+4r2*5
15=16−2r2*5
6=16−2r
r=5
a7=a4+3r
a7=8+15=23
a1=−7
a2=−2
a3=3
a4=8
a5=13
S5=15
18 kwi 17:05
Mila:
II sposób
a1,a2,a3,a4,a5
a3 − srodkowy wyraz w tym zestawie
5*a3=15
a3=3
a4−a3=r
r=8−3=5
a7=a4+3r
a7=8+3*5=8+15=23
18 kwi 17:11