funkcja f(x)=|2^x-4|+1
wojtek: wykres funkcji wykładniczej f(x)=|2
x−4|+1
dla x≥2
f(x)=2
x − 4 + 1
| | 1 | |
dla x<2 myślałem, że będzie f(x)=2−x − 4+1 = ( |
| )x − 3, ale to chyba źle? |
| | 2 | |
trzeba jeszcze narysować podany wykres i określić liczbę rozwiązań równania f(x)=k
2, ale to
tylko jakby komuś się nudziło.
20 mar 15:39
wojtek: | | 1 | |
a, dla x<2 będzie f(x)=2−x+4+1 = ( |
| )x + 5 ? |
| | 2 | |
20 mar 15:48
MQ: Pewno, że źle:
dla x<2 powinno być f(x)=−2x+4+1
20 mar 15:49
ICSP: nie
dla x < 2 będzie
−2x + 5
20 mar 15:49
wojtek: aha, czyli przed iksem nie daje minusa tylko przed "iksowaną" liczbą? dzięki.
20 mar 15:52