rozkład na czynniki wielomianu
TD: Jak rozłożyć wielomian w takiej postaci: x6−y6 na czynniki możliwie najniższego stopnia?
(x3)2−(y3)2 = (x3+y3)(x3−y3) = (x3+3x2y+3xy2+y3)(x3−2x2y+3xy2−y3)
Jak to skończyć/poprawić?
Jak postępować z podobnymi przypadkami?
20 mar 15:30
Artur z miasta Neptuna:
Po pierwszym = dobrze
a teraz wzor skroconego mnozenia dla a3+b3 oraz a3−b3
20 mar 15:34
jikA:
(x2)3 − (y2)6 = (x2 − y2)(x4 + x2y2 + y4) =
(x − y)(x + y)(x4 + 2x2y2 + y2 − x2y2) =
(x − y)(x + y)[(x2 + y2)2 − (xy)2] = (x − y)(x + y)(x2 − xy + y2)(x2 + xy + y2)
20 mar 15:35
TD: czyli dalej:
(x+y)(x2−xy+y2)(x−y)(x2+xy+y2)
i to koniec?
20 mar 15:42
jikA:
A czy x2 − xy + y2 oraz x2 + xy + y2 dla x , y ∊ R można rozłożyć jeszcze?
20 mar 15:50
Artur z miasta Neptuna:
Nie mozna juz tego rozlozyc w ciele liczb rzeczywistych
20 mar 15:56
jikA:
To teraz pytanie dla TD dlaczego?
20 mar 15:58