pacanowo
Kipic: Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby dziesieciocyfrowe . Oblicz prawdo\podobienstwo otrzymania liczby
parzystej lub podzilenej przez 3.
wiec tak :
Ω=2
9 poniewaz na 1 miejscu nie moze byc 0
A=liczba parzysta = 2
8 poniewaz na 1 nie moze byc 0 a na ostatnim 1
B=podzielna przez 3 i tu mam problem poniewaz a cyfra jest az dziesieciocyfrowa i jedyne wiem
ze gdy same 1 sa to jest podzielna prosze o pomoc ajk to zrobić

Z góry dzieki za pomoc
20 mar 14:54
Artur z miasta Neptuna:
Gdy suma cyfr liczby podzielna przez 3 to liczba podzielna przez 3
wiec albo 3 jedynki beda
albo 6
albo 9
ale .... uwaga ... zrob warunek −−−−1musi byc na osatnim miejscu (aby to byly liczby tylko
nieparzyste −−−ta sama kwestia co w zadaniu wczesniej)
20 mar 15:10
Artur z miasta Neptuna:
Wiec masz de facto 7wolnych miejsc (puerwsze i ostatnie zarezerwowane na jedynke) w ktore
umieszczasz odpowiednia ilosc jedynek (robijasz to na trzy sytuacje rozniace sie iliscia
wstawianych jedynek
20 mar 15:11
Kipic: oks mniejwiecej ogarniam

Dziękuje :S
20 mar 15:14
Artur z miasta Neptuna:
Ale teez mozesz bez tego warunku rozpatrzy B
tylko pozniej musisz i tak wyznaczyc czesc wspolna czyli liczby podzielne przez 3 i
jednoczesnie parzyste ... bo je w tym momencie ujales dwukrotnie
20 mar 15:17