szkicowanie wykresu funkcji równanie z parametrem
Michau: liczby x1,x2 są pierwiastkami równania 4x2−8x+k2−21=0.
Naszkicuj wykres funkcji f(k)=[x1−1+x2−1]−1
20 mar 14:35
jikA:
Przekształć wyrażenie (x1−1 + x2−1)−1 tak abyś mógł skorzystać ze wzorów Viete'a.
20 mar 14:39
Kipic: ja sie dorzuce do pytania : jak wyliczyc x
1 x
2 ? wiem ajk zrobic gdy bylby 4 stopnia to wtedy
(x
2+ax+c)
2 a dla 2 stopnia
20 mar 14:41
jikA:
Nie potrzeba obliczać x1 oraz x2 żeby narysować funkcję f(k).
20 mar 14:42
Michau: | | 1 | | 1 | | 1 | | x1x2 | |
( |
| + |
| )−1= |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | 1x1+1x2 | | x1+x2 | |
z dziedziny:
x1≠0
x2≠0
x1x2≠0
oraz
x1+x2≠0
| | k2−21 | |
czyli ostatecznie jako że x1x2= |
| |
| | 4 | |
| | 2 | |
a x1+x2=2 to mam po podstawieniu i uproszczeniu |
| |
| | k2−21 | |
czy jest dobrze?
20 mar 14:50
Michau: Δ≥0
64−8(k2−21)=64−4k2+168=232−4k2≥0
−4k2≥−232
k2≤58
czyli
k≤2√29
k≥−2√29
?
ale teraz jak naszkicować coś takiego..
20 mar 14:53
jikA:
Nie wyznaczasz dziedziny dla x1 oraz x2 tylko po podstawieniu ze wzorów Viete'a. Jeszcze
należy uwzględnić Δ ≥ 0.
20 mar 14:55
Michau: ale to chyba ważne żeby nie dawały zera skoro są dzielnikami, czy nie?
nie umiem tego narysować można liczyc na jakąś wskazówkę? : )
20 mar 14:56
jikA:
| | x1x2 | |
Źle zapisałeś |
| . |
| | x1 + x2 | |
20 mar 14:57
jikA:
| | k2 − 21 | | 8 | |
Chodzi mi o to x1x2 ≠ 0 ⇒ |
| ≠ 0 ∧ x1 + x2 ≠ 0 ⇒ |
| ≠ 0. |
| | 4 | | 2 | |
20 mar 14:59
jikA:
Warunek Δ ≥ 0 źle policzony.
20 mar 15:00
Michau: w jakim sensie źle?
przecież:
| 11 | | x1x2 | |
| = |
| |
| x1+x2x1x2 | | x1+x2 | |
20 mar 15:00
jikA:
Tutaj masz dobrze tylko końcowa postać po wstawianiu za x1x2 oraz x1 + x2 jest zła.
20 mar 15:02
Michau: no fakt, pospieszylem się wychodzi mi dalej
i nie potrafie rysować takich rzeczy w sprawny sposób
20 mar 15:03
Michau: nie bawiąc się w podstawiania, czy możesz mi to jakoś rozpisać albo pokazać schemat? ; )
20 mar 15:04
jikA:
Mianownik jest źle.
20 mar 15:06
Michau: aha i jeszcze dopisuję z dziedziny k≠√21 i k≠−√21
20 mar 15:06
Michau: wychodzi 16 w mianowniku
20 mar 15:08
jikA:
Ile wynosi x1 + x2?
20 mar 15:09
Michau: 4
i 4*4 to 16
20 mar 15:10
jikA:
Na pewno x1 + x2 = 4? To chyba ja już liczyć naprawdę nie umiem.
20 mar 15:12
Michau: jikA
20 mar 2013 14:59
bo, popatrzyłem na to od razu.
ale
więc w mianowniku wychodzi 8
20 mar 15:19
Michau: teraz pytanie jak to najprościej narysowac
20 mar 15:20
20 mar 15:22
jikA:
Zwykła funkcja kwadratowa do narysowania. Policzyłeś warunek Δ ≥ 0? To będzie Twoja dziedzina
razem z x1x2 ≠ 0 oraz x1 + x2 ≠ 0.
20 mar 15:23
Michau: czyli mogę sobie to bezkarnie pomnożyć przez 8?
k2−21=0
20 mar 15:28
jikA:
Policzyłeś warunek Δ ≥ 0?
20 mar 15:29
Michau: jesli tak to miejsca zerowe to k1=√21 i k2=−√21
i ramiona do góry
20 mar 15:30
Michau: jak wyżej
20 mar 15:30
jikA:
Przecież Ci napisałem wyżej że źle to policzyłeś i żebyś jeszcze raz ten warunek liczył.
20 mar 15:30
Michau: z delty k≤2√29 i k≥−2√29
20 mar 15:31
jikA:
Rozumiesz co napisałem czy nie za bardzo? Masz źle policzony warunek Δ ≥ 0. Musisz poprawić.
20 mar 15:36
Michau: k≤10 i k≥−10
jednak, za duzo w pamięci
no dobra czyli k∊<−10,10>
k2−21≠0
k≠√21(czyli miedzy 4, a 5) k≠−√21
20 mar 15:41
jikA:
Chyba nadal za dużo w pamięci bo nadal jest źle.
20 mar 15:42
Michau: nie odświeżałem, więc nie insynuuj, że jestem jakiś nierozumny
20 mar 15:43
Michau: dobra rozpisałem to i wyszło z delty k≤√5 k≥−√5
20 mar 15:46
jikA:
Sam tak to zinterpretowałeś ja nawet nic takiego nie miałem na myśli. Czy zapytanie czy
rozumiesz co napisałem jest dla Ciebie złe?
20 mar 15:47
jikA:
Źle nadal.
20 mar 15:48
jikA:
Dobrze pomogę z tym warunkiem.
| | 1 | |
Δ = ( |
| * 8)2 − 4(k2 − 21) |
| | 2 | |
16 − 4(k
2 − 21) ≥ 0
k
2 − 21 ≤ 4
k
2 ≤ 25
|k| ≤ 5 ⇒ k ∊ [−5 ; 5]
20 mar 15:48
Michau: zabrzmiało trochę pejoratywnie, ale spoko, nieważne.
dużo chaosu u mnie dzisiaj i nauka w hałasie nie wpływa dobrze na koncentracje.
dzięki za pomoc ; )
20 mar 15:52
jikA:
Jeżeli tak to zabrzmiało dla Ciebie ale to pytanie nie miało jakiś ukrytych motywów.
Teraz rysujesz swoją funkcję pamiętając o swojej dziedzinie czyli Δ ≥ 0 (w takim przedziale
musisz narysować funkcję) oraz luki w wykresie dla x1x2 ≠ 0 i x1 + x2 ≠ 0.
20 mar 15:57
Michau: okej, jutro dorysuję, bo muszę spadać.
ale ciągłe "źle" i "źle" trochę demotywuje. a można napisać sprawdź jeszcze raz policz deltę od
nowa czy coś w tym guście. w każdym razie dzięki raz jeszcze, miłego!
20 mar 16:01