Punkty A=(1,0) oraz B=(7,3) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego. Wyznacz wsp
Kasia: Punkty A=(1,0) oraz B=(7,3) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego. Wyznacz współrzędne
trzeciego wierzchołka, jeżeli wiesz, że należy do prostej o równaniu x−y+2=0.
20 mar 14:09
Artur z miasta Neptuna:
Krok 1 sprawdzasz ktory ze znanych Ci wierzcholkow lezy na podanej prostej
krok 2 jezeli ktorys lezy to sprawa prtosta robisz prostopadla do podanej prostej ...
przechodzca przez punkt ktory nie lezy na podanej prostej
wyznaczasz punkt przeciecia sie prostych (szukany punkt)
alternatywny krok 2 jezeli nie to ... wyznaczasz prosta przechodzaca przez punkty A i B
krok 3 wyznaczasz prostopadla do niej przechodzaca przez punkt A (a pozniej to samo dla punktu
B)
Krok 3 wyznaczasz punkt przeciecia sie tej prostopadlej z prosta podana w zadanie
i masz rozwiazanie
20 mar 14:20
Kasia: punkt D leży na prostej zrobiłam układ równań
y=mx−7m+3 (jedna prosta)
y=mx−x druga prosta=
20 mar 14:31
Janek191:
A = ( 1; 0)
B = ( 7; 3)
x − y+ 2 = 0 ⇒ y = x + 2
C leży na prostej o równaniu y = x + 2, więc
C = ( x; x + 2)
Mamy
→
AC = [ x − 1; x + 2 ]
→
BC = [ x − 7; x + 2 − 3 ] = [ x − 7; x − 1 ]
Trójkąt ABC będzie prostokątny , gdy te wektory będą prostopadłe, czyli gdy ich iloczyn
skalarny będzie równy 0.
→ →
AC o BC = (x − 1)*( x − 7) + (x + 2)*( x −1) = ( x − 1)*( x − 7 + x + 2) = ( x − 1)*(2 x − 5) =
=2 x
2 − 7 x + 5 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −7)
2 − 4*2*5 = 49 − 40 = 9
√Δ = 3
więc
| | 7 − 3 | | 7 + 3 | |
x = |
| = 1 ∨ x = |
| = 2,5 |
| | 4 | | 4 | |
y = 1 + 2 = 3 ∨ x = 2,5 + 2 = 4,5
Odp. C = ( 1; 3) lub C = ( 2,5 ; 4,5 )
==================================
20 mar 14:39
Kasia: dzięki wielki wszystko zrozumiałam i więkoszość sama zrobiłam ale mnie naprowadziłeś

!
20 mar 15:09
Janek191:
cd.
→ →
AC jest prostopadły do AB
Mamy
→
AC = [ x − 1; x + 2]
→
AB = [ 7 − 1; 3 − 0 ] = [ 6; 3]
więc
→
AC o AB = ( x −1)*6 + (x + 2)*3 = 6 x − 6 + 3 x + 6 = 9 x = 0
x = 0
y = 0 + 2 = 2
C = ( 0; 2)
========
→ →
BC jest prostopadły do AB
Mamy
→
BC = [ x − 7; x − 1]
→
AB = [ 6; 3 ]
więc
→
AB o BC = 6*( x − 7) + 3*(x − 1) = 6 x − 42 + 3 x − 3 = 9 x − 45 = 0 ⇔ x = 5
y = 5 + 2 = 7
C = ( 5; 7)
=============
Odp.
C1 = ( 0; 2), C2 = ( 1; 3), C3 = (2,5; 4,5 ), C4 = ( 5; 7)
=================================================
20 mar 15:10