Dziedzina funkcji
hihihi: wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= log
2 (x
2 + 7x − 8)
20 mar 13:00
huehuehue: x2+7x−8>0 rozwiaz
20 mar 13:03
hihihi: no ok juz wyliczylam i co dalej ?
wyszlo mi x1 = −8 i x2 = 1
i co dalej mam z tym zrobic?
20 mar 13:12
Kipic: D=R/{−8;1}
20 mar 13:13
hihihi: ahaaa xd
20 mar 13:15
jikA:
Odpowiedź podana przez Kipic nie jest poprawna ponieważ masz rozwiązać nierówność.
20 mar 13:16
hihihi: no to skoro wiesz to napisz jak ma to wyglądac
20 mar 13:18
jikA:
No przecież napisałem że musisz rozwiązać nierówność kwadratową.
20 mar 13:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
co ma opisać ... skoro nie rozwiązałes prawidłowo tej nierówności: x2+7x−8>0
rozwiązaniem tej nierówności nie będa dwa punkty tylko przedziały
20 mar 13:25
Kipic:

a no tak nie popatrzylem ze tm jest ">" sugerowalem sie miejscami zerwymi ale skoro to
nierownosc to odpowiedz :
D=(−
∞;−8)u(1;+
∞)
20 mar 13:25
hihihi: thx
20 mar 13:30