POMOCY
hihihi: Napisz rownanie okręgu o promieniu dlugosci 3, ktorego środek lezy na prostej y=2x −3 oraz
wspolrzędne środka są liczbami przeciwnymi .
kto pomoze
20 mar 12:58
hihihi: helphelphelp
20 mar 13:11
hihihi:
20 mar 13:19
Kipic:

Najprosciej to tak zrobic :
rownanie okregu ma postac (x−a)
2+(x−b)
2=r
2
z wykresu mozna ladnie zauwazyc ze jest to punkt (1;−1)
czyli (x−1)
2+(y+1)
2=9
20 mar 13:19
iiiii: (x−a)2+(y−b)2=r2
srodek s=(a,b) ale on lezy na prostej y=2x−3 zatem s=(x,2x−3) wiemy rowniez ze sa to liczby
przeciwne zatem;
−x=2x−3 ⇒3x−3=0⇒3x=3⇒x=1 ⇒ s=(1,−1)
teraz rownanie (x−1)2+(y+1)2=32
20 mar 13:23
hihihi: thxxx
20 mar 13:31