matematykaszkolna.pl
Marek W.: Studia, Statystyka matematyczna Wyjątkowo nie leży mi prawdopodobieństwo, więc jeśli ktoś potrafi to proszę o pomoc. Podobne zadanie może się pojawić i chciałbym się nauczyć go rozwiązywać. Jeśli coś w rozwiązaniach będzie nie jasne to będę pytał aż zrozumiem emotka. Zad. 1 Pewna centrala telefoniczna obsługuje 2500 abonentów. Prawdopodobieństwo, że abonament zadzwoni do centrali w sprawie awarii wynosi p=0,0025. Oblicz prawdopodobieństwo, że w tej sprawie zadzwoni: a) Dokładnie sześciu abonentów b) co najwyżej pięciu abonentów c) mniej niż trzech abonentów d) więcej niż czterech abonentów Zad.2. Sklep wielkopowierzchniowy posiada 23 kamery. Z doświadczenia wynika, że prawdopodobieństwo awarii kamery w ciągu jednego tygodnia wynosi p=0,21. Oblicz prawdopodobieństwo, że: a) dokładnie 6 kamer ulegnie awarii w ciągu jednego tygodnia b) co najmniej 8 kamer ulegnie awarii w ciągu jednego tygodnia c) co najwyżej 2 kamery ulegną awarii w ciągu jednego tygodnia. Zad.3 Zmienna losowa X ma rozkład normalny N(10,4). Narysuj funkcję gęstości tego rozkładu i oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: 1) P(X<9) 2) P(X>7) 3) P(4<X<11)
20 mar 12:43
Artur_z_miasta_Neptuna: zad 1 ... schemat Bernulliego sie klania zad 2 ... jak wyżej zad 3 ... kwestia −−− czy umiemy rysować wykres rozkladu Normalnego
20 mar 12:56
Marek W.: Jeśli idzie o Bernuliiego to znam jedynie prawo przepływu. Jeśli chodzi o matematykę to nie wiem o czym mowa (albo po prostu nie kojarzę, że było), W każdym razie, mógłbyś dać linka do konkretnego przykładu ? Na tej podstawie postaram się wymyślić swoje. Jeśli chodzi o wykres rozkładu normalnego to też nie umiem. Zerknę o co chodzi. Odezwę się około 16.00, bo mam zaraz zajęcia.
20 mar 13:05