nifersztejen
Kipic: Cyfry 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ustawiono losowo Oblicz prawdopodobienstwo tego ze:
cyfry 7 8 9 beda staly obok siebie
wiec robie tak :
Ω=10!
A=8*7!
| | 1 | |
wiec wychodze ze Ω(A)= |
| |
| | 90 | |
a w odpoeiwedziach jest
co zle robie

?

?

?
20 mar 11:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
a dlaczego 8!*7!
20 mar 11:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... 8*7! ?
20 mar 11:36
iiiii: powinno byc 3! ( to liczba permutacji zbioru 3 elementowego tutaj spelniasz warunek ze liczby
789 stoja obok siebie)teraz permutacja tego co zostalo i masz 3!*7!
20 mar 11:44
iiiii: aha i to dzielisz przez 10!
20 mar 11:45
Kipic: 8 * 7! dlatego ponieważ liczby 789 stoja obok siebie czyli moga byc na 8 miejscach a reszta na
7!
ale z tego nie wychodzi
20 mar 11:48
iiiii: aha jeszcze trzeba pomnozyc to razy 8 ( bo z tytmi 3 liczbami mozemy jeszcze przechodzic i
mieszac w roznych pozycjach co nam daje 3!*7!*8
20 mar 11:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i własnie jeszcze *3! ... jako kombinacje 7,8,9 (nie ma podane w jakiej kolejności mają być
... więc mogą byc w dowolnej)
20 mar 11:51
iiiii: zobacz
( 7 8 9 ) 0 1 2 3 4 5 6
0 (7 8 9) 1 2 3 4 5 6
0 1 (7 8 9 ) 2 3 4 5 6 7
itd dlatego trzeba to pomozyc jeszcze razy 8 bo tam ilosc permutacji tego co w nawiasie to 3!
permutacja reszty to 7 ! ale jeszcze przechodze z tym nawiasem zatem razy 8 i masz 3!*7!*8
20 mar 11:52
Kipic: | | 1 | |
to juz wymieklem bo z tego nie wychodzi mi |
| |
| | 15 | |
20 mar 11:54
iiiii: jak to nie 3!*8!/10!= 3!/90= 1/15 xd
20 mar 11:56
lol: | 3!*7!*8 | | 3!*7!*8 | | 1*2*3*8 | | 48 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| 10! | | 7!*8*9*10 | | 8*9*10 | | 720 | | 15 | |
20 mar 11:56
iiiii:
20 mar 11:56
iiiii: kipic a co ty sie tak z rana majcy uczysz mature zdajesz w tym roku czy jak
20 mar 11:57
Kipic: no ba
20 mar 12:02
Kipic: dobra zgadza się dziękuje za pomoc
20 mar 12:09
Mila:
Cyfry 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ustawiono losowo. Oblicz prawdopodobienstwo tego ze: cyfry 7 8 9 beda
staly obok siebie.
W takim zadaniu stosujcie schemat:
(789) traktuj jako jeden element, z tym , że mogą się wymieszać na 3! sposobów
(789) i pozostałe 7 elementów ustawiamy (lącznie 8 elementów)
na 3!*8! sposobów
20 mar 16:16