f.kwadratowa?
addek: podaj najmniejsza wartosc funkcji f(x)=3x2+5x+7 tu musze oblic zyc delte?
20 mar 11:28
tadek:
a po co?
20 mar 11:29
iiiii:

a>0 wie parabola wyglada tak wiec najmniejsza wartosc jest gdzie
20 mar 11:32
iiiii: wartosci oczywiscie sa na osi y gdybys czasem mial watpliwosci
20 mar 11:33
addek: −nieskonczonosci?
20 mar 11:33
iiiii:

najmniejsza wartosc xd

? lol wez ty sie puknij xd zobacz, os x to tzw zbior argumentow a os y
to zbior wartosci wystarczy ze policzysz w jakim punkcie lezy wierzcholek tej funkcji i
policzysz jaką wartosc ma ta funkcja dla takiego argumentu i juz
wzor na wspolrzeddne wierzcholka to p=−b/2a
20 mar 11:38
iiiii: p to wspolrzedna iksowa czyli lezaca na osi x ( jak ją policzysz to pozniej podstawiasz to do
funkcji za x i wyliczysz wartosc )
20 mar 11:40
addek: nie kumam wgl,mozesz mi to rozpisac?
20 mar 11:40
addek: hm?
20 mar 12:07
Janek191:
f(x) = 3 x
2 + 5 x + 7
a = 3 > 0 , więc ramiona paraboli skierowane są ku górze − funkcja f posiada wartość
najmniejszą równą q
b = 5 , c = 7
Δ = b
2 − 4a*c = 5
2 − 4*3*7 = 25 − 84 = − 59
więc
====================
20 mar 15:36