Wyznacz zbiór wartości funkcji
kosmita: Wyznacz zbiór wartości funkcji |3x−1|−5 w przedziale X∊ <−2,3>
−2≤X≤3
−6≤3x≤9
−7≤3x−1≤8
0≤|3x−1|≤8
−5≤|3x−1|−5≤3
X∊<−5,3>
Czy to jest dobrze zrobione ? Jeśli tak to proszę o wyjaśnienie mi czegoś.Jeśli daję moduł to z
lewej strony zawsze daje liczbę 0 ? chodzi mi o ten moment : 0≤|3x−1|≤8
20 mar 10:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak już ... to 'x' nie jest zbiorem wartości
20 mar 10:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
reszta się zgadza
20 mar 10:48
kosmita: ok ,czyli jak daję moduł to zawsze z lewej strony zamiast danej liczby robię 0 tak ?
20 mar 10:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... jeżeli 'z lewej' strony jest liczba ujemna ... to wstawiasz '0'
natomiast z prawej strony patrzysz ile wynosi liczba ... jeżeli jest dodatnia ... ale mniejsza
niż moduł 'z lewej' to zastępujesz ją modułem 'lewej'
przyklad ilustrujący:
|x−3| −2 w przedziale x∊<0,4>
0≤x≤4
−3≤x−3≤1
0≤|x−3|≤
3 ... bo |−3| = 3
20 mar 11:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
inna sytuacja ... gdy 'lewa' strona jest dodatnia ... to nie wstawiasz '0' tylko pozostaje
własnie ta liczba co wcześniej (wyrażenie z 'x' jest dodatnie ... więc moduł z tego także
będzie dodatni −−− logiczne

)
inna sytuacja ... gdy 'prawa' strona jest ujemna ... wtedy robisz moduły z obu stron i z nich
robisz przedziały
przyklad:
|x−3| −2 w przedziale x∊<0,2>
0≤x≤2
−3≤x−3≤
−1
1≤|x−3|≤
3 ... bo |−3| = 3 oraz |−1| = 1
20 mar 11:10
kosmita: czyli jesli mam dwie liczby ujemne to zamieniam jest stronami tak jak tutaj tak ? 0≤x≤2
−3≤x−3≤−1
1≤|x−3|≤3 ... bo |−3| = 3 oraz |−1| = 1
20 mar 11:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak jest
20 mar 11:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
natomiast jeżeli jest dodatni i ujemna ... to ograniczenie 'z lewej' będzie 0 ... natomiast z
prawej będzie 'maksimum' z prawej i modułu lewej
20 mar 11:17
kosmita: Dzięki,chyba rozumiem jeszcze przećwiczę

Naprawdę super mi to wytłumaczyłeś
20 mar 13:20
kosmita: Dobra, a jeśli robię kwadrat to też daję 0 ?
Np. w takim przykładzie
x2−4 w(−3,4)
−3<x<4
0≤x2<16
−4≤x2−4<12
A co jeśli miałbym taki sam przykład z tym ,że w (−3,2)
Wtedy by to było tak ?
−3<x<2
0≤x2<9 ? że zastępuje kwadratem z lewej ? bo po podniesieniu tego z prawej daje 4 a cztery
jest mniejsze od −32.Tutaj też mam patrzeć tak samo jak na moduł ?
20 mar 14:15
Artur z miasta Neptuna:
Dokladnie tak to by wygladalo
20 mar 14:28
kosmita: Ok,czyli jak mam moduł i kwadraty to stosuje te zasady tak ?
20 mar 14:36
wojtek: @kosmita Czemu jak potęgujesz tam 2 posty wyżej
−3<x<4
0≤x2<16
to jest 0 a nie 9?
20 mar 15:42
kosmita: No bo tak chyba wynika z tego co mi tłumaczył Artur ,że jeśli mam ujemną liczbę z lewej strony
to po podniesienu do kwadratu albo po wsadzeniu w moduł otrzymuje 0.Tak już chyba ma być...
20 mar 16:18
kosmita: Znaczy ja chyba tutaj omijam ten sposób rozbijania na dwa przypadki,dobrze mówię?
20 mar 16:19