:( pomocy
olka: Napisz wzór funkcji liniowej której wykres przecina oś oy w punkcie (0 −3) i jest prostopadły
do prostej y=2x−4
20 mar 10:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaki jest warunek aby dwie proste były prostopadle

co musi być spełnione? jaka musi być
zależność pomiędzy tymi prostymi ?
20 mar 10:36
Dżon: Rodzina prostych prostopadłych do danej : y = −1/2 x + p gdzie p jest parametrem
rzeczywistym. Zatem równanie żądanej prostej : y − (−3) = −1/2 ( x − 0); po
przekształceniu:
y = −1/2 x − 3.
20 mar 10:38