calka
całka(POMOCY): potrzebuje jakies wskazowaki do rozwiazania tej calki
20 mar 09:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
jako że w całce występuje 'x' i funkcje trygonometryczne, to intuicja podpowiada Ci −−− trza
liczyć przez części.
| | sinx | |
u' = |
| ; v = v |
| | 1+cos2x | |
u = .... na boku sobie policz tą całkę (przez podstawienie .. t = cosx) ; v' = 1
i wstawiasz
20 mar 10:16
całka(POMOCY): bardzo dziękuje
20 mar 10:25
całka(POMOCY): to u wyszlo mi u=−artgcosx i teraz jak obliczyc ∫arctgcosx ?
| | xsinx | |
bo jak to z podstaweinia chcialem policzyc to mi wsyszlo xarctgcosx + ∫ |
| i |
| | cos2x+1 | |
podstawiajac to do pierwszej calki
| | xsinx | | xsinx | |
∫ |
| =−xarctgcosx+∫ |
| +xarctgcosx czyli tozsamosc wyszla. wiec |
| | 1+cos2x | | 1+cos2x | |
jak obliczyc ta calke?
20 mar 10:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
hmmm ... sprawdź czy poprawnie została przepisana całka ... może tam jest
√1+cos2x
20 mar 10:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo calka w podanej postaci jest:
I) okropna (chodzi o wynik)
II) odnosi się do liczb urojonych ( 'i' )
20 mar 10:45
całka(POMOCY): | | xsinx | |
mam obliczyc taka calke ∫ |
| dx na przedziale [0,π] oznaczona potrafie obliczyc |
| | 1+cos2x | |
tylko ze do tego jest potrzeba calka nieoznaczona
20 mar 10:56
całka(POMOCY): to wiec jak z ta calka

?
20 mar 14:58
Artur z miasta Neptuna:
Calki nieoznaczonej nie wyliczysz ... calke oznaczona takze poprzez przejscie do szeregu
(zapewne).
To tak jak nie wyliczysz calki nieoznaczonej z ex2
20 mar 15:07
całka(POMOCY): czyli co to zadanie nie da sie rozwiazac?
20 mar 15:19
Artur z miasta Neptuna:
Da sie ... ale nie w taki sposob co chcesz
20 mar 15:22