matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
WIELOMIANY
addek:
podaj pierwiastki w(x)=x
3
+x
2
−9x−9
20 mar 09:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
metoda grupowania wyrazów jest Ci opcja
x
3
+ x
2
= x
2
(x+1) −9x−9 = −9(x+1) a więc: x
3
+ x
2
−9x−9 = x
2
(x+1) − 9(x+1) = (x
2
−9)(x+1) = (x−3)(x+3)(x+1) i odczytujesz pierwiastki wielomianu
20 mar 09:55