f.kwadratowa
addek: rozwiaż (x−2)2−(x−2)(x+8)=10+2x2−9x
20 mar 09:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
wymnóż ... wszystko na jedną stronę
i liczysz Δ
20 mar 09:51
addek: a nie musze korzystac ze wzorow skruconego mnozenia? ?
20 mar 09:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... aby 'rozbić' (x−2)2 = x2 − 4x + 4
po przerzuceniu na lewą strone i redukcję wyrazów podobnych ... możliwe że będzie wzór
skróconego mnożenia ... ale nie musi tak być
20 mar 09:56
addek: x2−4x+4−i nie wiem co robic dalej
jak to mam wszystko przeniesc na jedna i do czegos przyrownac?
20 mar 09:57
addek: a z (x−2)(x+8) co mam zrobic?
20 mar 09:57
addek: hm?
20 mar 10:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to co ... WYMNÓŻ
20 mar 10:23
addek: kazde przez kazde?
20 mar 10:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
yhy
20 mar 10:25
addek: x2−4x+4−x2−8x+2x−16=10+x2−9x czy to jest dobrze? apozniej x na lewno a reszta na prawo?
20 mar 10:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
−(−16) powinno być
20 mar 10:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
zgubione '2' przy 10+2x2 − 9x
20 mar 10:38
addek: jakimm cudem Ci tak wyszlo bo ja robie 2 raz i mi wychodzi 2x2−7x=22
20 mar 10:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
powinno być:
x2−4x+4−x2−8x+2x+16=10+2x2−9x
20 mar 10:46
addek: czyli zostaje mi −2x2−5x=−2?
20 mar 10:57
addek: tak?
20 mar 11:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
WSZYSTKO na jedną stronę
błąd:
−4x −8x + 2x −(−9x) = x

a nie −5x
20 mar 11:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
bład:
+4 + 16 −10 = 20 − 10 = 10 ... a nie 2
20 mar 11:24