geometria analitycznaaaaaaaaaaaaaaa
apsip: Prosta o równaniu y=x+4 przecina okrąg x2 + y2 = 25 w dwóch punktach A i B. Oblicz długość
odcinka AB.
20 mar 09:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
zacznij od wyznaczenia punktów A i B (uklad równań)
później zastosuj wzór na długość odcina, gdy znasz współrzędne jego początku i końca
20 mar 09:53
apsip: ale do układu równań jakie wziąć drugie ?
20 mar 09:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) równanie prostej
2) równianie okręgu
20 mar 09:56
apsip: y=x+4
y= −x +5

?
20 mar 10:00
lol: Że co?
Skąd masz to 2 równanie?
Rozwiąż i otrzymasz punkty przecięcia
20 mar 10:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
równanie okręgu: x2 + y2 = 25
natomiast y=−x+5 to jest równianie prostej która nie wiem skąd sie pojawiła ... a nie czekaj
juz wiem
x2 + y2 = 25 → y2 = −x2 + 25 → y = −x + 5 ... to powiem ... to jest bzduuura
bo:
1) z a2 = b2 + c2 nie wynika a = b+c
przyklad:
a=5 ; b=4; c=3
52 = 32+42 (trójkąt pitagorasa) ale przecież 5 ≠ 3+4
2) √−x2 nie istnieje dla x≠0 (bo dla innego 'x' masz pierwiastek z liczby ujemnej)
20 mar 10:05
apsis: dobrze już wiem, ale nadal nie wychodzi mi nic z tego układu równań...
20 mar 10:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
z równania prostej masz wyznaczony 'y'
podstawiasz do równania okręgu ... otrzymujesz równianie kwadratowe z niewiadomą 'x'
obliczasz x1 i x2 <−−− współrzędne 'x' punktów A i B
wyliczone x1 i x2 podstawiasz do równania prostej, aby wyznaczyc y1 i y2 <−−− współrzędne
'y' punktów A i B
20 mar 10:10