ciągi
kachna: x+3,2x+2,x+7. ciąg arytmetyczny, wyznacz x
20 mar 09:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
skorzystaj z:
wyznacz 'x'
20 mar 09:33
kachna: a tutaj to za a1 podstawiam x+3,za a3 2x+2 itd?
20 mar 09:46
lol: a1=x+3
12=2x+2
a3=x+7
Podstaw
20 mar 09:56
addek: no podstawiałam ale co dalej>?
20 mar 10:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawiasz do równania ... wszystko z 'x' na jedną stronę ... reszta na drugą ... redukujesz
i piszesz ... x = '''''''''
20 mar 10:12
addek: ale jak to mam zrobic z ulamiem?
20 mar 10:13
20 mar 10:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
pomnóż obustronnie przez '2' i nie będzie ułamka
20 mar 10:14
addek: czyli to co mam przed= tez pomnozyc przez 2? i pozniej x na jedna a reszta na druga?
20 mar 10:18
addek: czy wynik x=16 jest poprawny?
20 mar 10:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
sprawdź:
x+3 = 19
2x+2 = 34
x+7 = 23
nie wyglada na to aby to się zgadzało
20 mar 10:23
addek: jakim cudem Ci tak wyszlo?mozesz rozpisac? bo jezeli wszystko pomnoze przez 2 to nie wychodzi
mi tak jak Tobie
20 mar 11:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro Ci wyszło x=16 to
x+3 = 16+3 = 19
2x+2 = 2*16 + 2 = 32 + 2 = 34
x+7 = 16+7 = 23
a te liczby nie tworzą ciągu arytmetycznego (w podanej kolejności) więc źle zostało rozwiązane
20 mar 11:04
addek: | | 2x+6+2x+14 | |
mi wychodzi jak pomnoze przez 2 to wychodzi mi 4x+4= |
| |
| | 2 | |
20 mar 11:08
addek: ?a x=10 to dobry wynik
20 mar 11:10
addek: zle tam Ci wczesniej napisłam x=10 dobrze?
20 mar 11:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
jezu ... kobieto
| | x+3 + x+7 | |
2*(2x+2) = 2* |
| <−−− skracasz 'dwójki' po prawej stronie |
| | 2 | |
4x + 4 = x+3 + x+7
4x+4 = 2x+10
4x − 2x = 10 − 4
2x = 6 / :2
x = 3
20 mar 11:11
addek: aaaaa,dzieki wielkie.nie wpadla bynm na to
20 mar 11:14