Jak to rozwiazać?
Pati: Majac wzor
P
c = 2πr
2 + 2πrh = πr(2h + r)
i dane
h=25 cm = 2,5 dm
Oblicz P
c
20 mar 08:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstaw h i r do wzoru ...dodaj ... wymnóż ... uprość
20 mar 09:06
Pati: Za każdym razem wychodzi mi inny wynik
18√π
12√π
20 mar 09:26
Pati: lub 14√π
20 mar 09:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
żadna z powyższych
co więcej:
2πr2 + 2πrh = 2πr(h+r)
20 mar 09:32
Pati: 1 wzor sie nie zgadza.Po podstawieniu do wzoru 2πr
2 + 2πrh = 2πr(r+h) wyszlo mi
20 mar 10:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle
| | 2√π | |
h + r = 2,5 + |
| <−−− i nic więcej z tym nie zrobisz  |
| | π | |
więc 2πr*(h+r) będzie złozony z sumy dwóch wyrażeń ... jedne będzie posiadał w sobie
√π a
drugi nie
20 mar 10:56
Pati: Zatem
| | 2√π | |
Pc = 2π |
| (2,5 + 2√π) = 10√π + 8π dm2 |
| | π | |
20 mar 11:06