wyznaczanie współczynników w f. kwadratowej
bartek: Mógłby ktoś sprawdzić?
Treść: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= ax2 + bx + c. Do wykresu tej funkcji należy punkt
A(2,−24), a jej miejscami zerowymi są (−2) i 4. Wyznacz współczynniki a,b,c.
Moje rozwiązanie:
f(x) = a(x−x1)(x−x2)
−24 = a(2+2)(2−4)
−24 = −8a /:(−8)
a = 3
{−24 = 3 * 22 + b * 2 + c
{0 = 3 * (−2)2 + b * (−2) + c
{−24 = 12 + 2b + c
{0 = 12 − 2b + c
−24 = 24 + 2c
−48 = 2c
c = 24
0 = 12 − 2b + 24
0 = 36 − 2b
2b = 36
b = 18
20 mar 00:28
Eta:
y=3(x+2)(x−4)= 3(x2−2x−8)= 3x2 −6x −24
a=3 , b=−6 c= −24
20 mar 00:35
bartek: Dziękuję
20 mar 00:42
Eta:
20 mar 00:42