pomocy!!!
Kala: liczby log3(x−5), log34x, log3x2 tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz x.
19 mar 23:44
Rafi : środkowy wyraz ciągu arytm. = suma wyrazu przed i za nim podzielona na 2. z tego skorzystaj.
dobranoc
19 mar 23:49
Rafi : co ja pieprze xd
uloz równanie a2 − a1 = a3 − a2
19 mar 23:51
Basia: pierwsza rada też była dobra
| | log3(x−5)+log3x2 | |
log3(4x) = |
| |
| | 2 | |
2log
3(4x) = log
3(x−5)+log
3x
2
log
3(4x)
2 = log
3(x−5)*x
2
16x
2 = x
3 − 5x
2
x
3 − 21x
2 = 0
x
2(x−21) = 0
20 mar 03:37
krystek: @
Rafi dlaczego nie wierzysz w swoje wiadomości? Pierwsze wynika z drugiego i nazywamy
własnością c arytmetycznego.
2a
2=a
1+a
3
20 mar 07:51
Kala: dziękuję
20 mar 08:15