..
asdf: Witam, granica:
| | ex*ln(1+1/x) | |
limx−>∞ |
| = i teraz liczyć z tego hospitalem? |
| | x | |
19 mar 23:02
asdf: a nie...
| | 1 | | e | |
U{limx−∞ (U{1+ |
| )x) = e ⇒ |
| = 0  tak? |
| | x | | ∞ | |
19 mar 23:05
iiiii: w tym pierwszym przykladzie powinno byc chyba 1
bo jest 1x / x gdzie 1x dazy do ∞ oraz x dazy do ∞ czyli chyba 1
19 mar 23:09
asdf: 
To jest 1 przykład
19 mar 23:10
asdf: taka granica:
lim
x−>1+ U{x−1}{
√x2−1
| | √x−1 | |
|x−1| = x− 1 dla x > 1, czyli moge taki myk U{√(x−1)(x−1}{√(x−1)(x+1) = |
| |
| | √x+1 | |
tak?
19 mar 23:33
Basia:
ad. ostatnie
"myk" jest w porządku
ad. pierwsze
lim
x→+∞ (1+
1x)
x =
e
a nawiasem mówiąc 1
∞ to symbol nieoznaczony
ad. drugie
| | eln(1+1x)x | | elne | | e1 | |
limx→+∞ |
| = |
| = |
| = 0 |
| | x | | +∞ | | +∞ | |
po co Ci reguła de l'Hospitala ?
20 mar 03:05
asdf: Basiu, tylko to jest ten sam przyklad

Już sobie poradziłem (drugi post)
20 mar 09:38