Oblicz wysokość trapezu przedstawionego na rysunku.
Przepraszam, ze odkopuje, ale robie właśnie to zadanie i coś mi nie wychodzi
Może pokaże jak ja to robie i powiecie mi gdzie popełniam błąd.
sin30 = 12
sin60 = √32
y = 10−4−x = 6−x
przyjąłem, że: h1 = h2
12 = h16−x
h1 = 6−x2
√32 = h2x
h2 = √3x2
podstawiając, że h1 = h2 wyszedł mi x = 3√3 −3
nastepnie wstawilem x do dowolnej wysokosci, ale wynik nie zgadza sie w 100%, więc gdzieś
popełniłem błąd. za każdą pomoc będę wdzięczny. Dodam jeszcze, że wynik to: 3√32
| h1 | |
= tg30 ( a nie sinus !) , podobnie h2 | |
| 6 − x |
dzięki wielkie za odpowiedź