.
shm: Prośba do "fizyków"
Wiedząc, że energia elektronu na pierwszej orbicie Bohra wynosi −13,6eV, oblicz długość fali
światłą emitowanego przy wyjściu elektronu w atomie wodoru z orbity trzeciej na pierwszą.
Nazwij serię widma atomu wodoru.
19 mar 22:10
Trivial:
| | 1 | |
Z tego co pamiętam, to poziomy energetyczne elektronów zmieniają się jak |
| . |
| | n2 | |
| | 1 | |
ΔE = E3 − E1 = −13.6( |
| − 1) = 12.08889 [eV] |
| | 9 | |
| | hc | | hc | |
ΔE = hf = |
| →λ = |
| |
| | λ | | ΔE | |
| | 4.136*10−15*2.99792458*108 | |
λ = |
| = 102.57 [nm] |
| | 12.08889 | |
19 mar 22:44
shm: Dziękuje baardzo
19 mar 22:54
trolo: tylko tam w miejsce h powinno byc 6,63 * 10−34
19 mar 23:35