Pomocy
Paziu: Punkty A=(5,−2) i B=(17,2) sa wierzcholkami trojkata prostokatnego ABC o kacie prostym przy
wierzcholku A. Wierzcholek C lezy na prostej o rownaniu y=2x+3. Wyznacz wspolrzedne punktu C.
19 mar 21:44
zośka: C=(x,2x+3)
|AC|2=(x−5)2+(2x+5)2
|AB|2=(17−5)2+(2+2)2=144+16=160
|BC|2=(x−17)2+(2x+1)2
I zachodzi tw.Pitagorasa: |AB|2+|AC|2=|AC|2
podstawić i rozwiązać
19 mar 22:55
Skipper:
Prosta przechodząca przez punkty C=(x
c, 2x
c+3) i A jest prostopadła do prostej
przechodzącej przez punkty A i B
| | 2xc+3+2 | |
zatem a1=−3= |
| ...itd−  |
| | xc−5 | |
19 mar 22:57
zośka: Jeśli się nie pomyliłam to wychodzi chyba x=20, czyli C=(20,43)
19 mar 22:59
Skipper:
... oczywiście, że nie tak ....bo:
−3xc+15=2xc+5 ⇒ 5xc=10 ⇒ xc=2 zatem yc=7
C=(2;7)
19 mar 23:28