Okrag przecieły
marco: Przez punkt P poprowadzono dwie proste, które przecieły okrąg odpowiednio w punktach A,B oraz
C,D. Wiedząc, że PB + PD =28cm oraz PA : PC =5:9 oblicz PB i PD.
19 mar 21:39
marco: prosze o pomoc
19 mar 21:48
marco: Bardzo prosze pomożcie
19 mar 22:42
Eta:

Trójkąty APC i BPD są podobne z cechy (kkk)
| |PA| | | |PD| | |
| = |
| , oznaczam |PD|=a, |PB|=b |
| |PC| | | |PB| | |
| 5 | | a | |
| = |
| i |PB|+|PD|= a+b= 28 −−− z treści zadania |
| 9 | | b | |
dokończ........
19 mar 23:13