Dany jest okrag
marco: Dany jest okrąg o środku w punkcie O i promieniu 9cm. Przez punkt P odległy od punktu O o 15cm
poprowadzono prostą przecinająca dany okrąg w punktach B i C w taki sposob, że PC=BC.
Oblicz długość odcinka BP
19 mar 21:37
Saizou :

i skorzystaj z tw. o siecznej i stycznej
lAPl
2=lBPl*lCPl
19 mar 21:42
marco: Dziekuje bardzo
19 mar 21:48
marco: Dalej nie wychodzi, bardzo bym prosil o napisanie równan z ktorych musze skorzystac.
19 mar 22:00
marco: Bardzo bym prosił o pomoc
19 mar 22:42
Mila:
Jeżeli przedłużysz PO, to otrzymasz drugą sieczną.
Z tw. ,które podał Ci Saizou mamy:
|PA|2=(15−9)(15+9)
|PA|2=6*24
Chyba masz błąd w treści, bo nie może zachodzić równość: PC=BC.
Może BC=BP?
Wtedy : BP=x
|BP|*|PC|=|PA|2
x*2x=6*24
2x2=144
x2=72
x=√72=6√2
19 mar 23:17
jula: a czy ktoś mógłby wytłumaczyć czemu |PA|2=(15−9)(15+9)?
21 maj 18:40
BartekTK:

|PO| = 15
r = 9
więc |PD| = 15−9, a |PE| 15+9
5 lip 19:49