19 mar 21:28
krystek: Rozłóz licznik i mianownik na czynniki i zobacz jaka funkcję po skróceniu otrzymasz
19 mar 21:32
krystek: I musisz ustalić dziedzinę , dla jakich x mianownik jest≠0
19 mar 21:33
jasdgslkdf: Przy g(x) pokmiń nad tym − a−|a|=? Dla dodatnich masz cokolwiek minus cokolwiek, np. 5−5, 7−7,
czyli zawsze wychodzi zero. A przy ujemnych? Podstaw przykładowe i będziesz wiedziała.
19 mar 21:34
kasia: a dlaczego użyto takich zbiorów ?
0 dla x∊<−1,+
∞> \ {−1}
2x+2 dla x∊(−
∞,−1) \ {−2}
dlaczego wzięto przedziały od "−1"
liczę na wasze cenne rady drodzy koledzy
19 mar 21:39
kasia: właśnie staram się znaleźć odpowiedź na to.. te zbiory są dla mnie zagadką
19 mar 21:43
krystek: Masz zapisana funkcje z wartoącia bezwzględną
Zapisz ją tutaj mnie się nie chce szukać, ty masz przed sobą .
19 mar 21:46
kasia: ok za moment zapisze ją:
19 mar 21:47
krystek: ok
19 mar 21:50
kasia: Dana jest funkcja:
| | x3 + 2x2 −x −2 | |
f(x)= |
| |
| | x2 −x −2 | |
a). przedstaw wzór funkcji w najprostrzej postaci−−−−−−−−− (to umiem)
b. Narysuj wykres funkcji f −−−−−−−−−−−−to tez umiem
c. Narysuj wykres funkcji g(x)= f(x) − |f(x)| i podaj jej zbiór wartości −−−− tego nie
umiem
19 mar 21:54
krystek: miałaś podać postac po skróceniu f(x)=..
19 mar 21:56
kasia: | (x−1)(x+1)(x+2) | |
| |
| (x+2)(x+1) | |
f(x)= x+1 ⋀ x∊R\ {−2,1}
19 mar 22:02
kasia: prosze to funkcja po skróceniu
19 mar 22:03
kasia: | x−1)(x+1)(x+2) | |
| |
| (x+2)(x−1) | |
poprawka
19 mar 22:05
krystek: I teraz g=(x+1)−Ix+1I
dla x≥−1 ix≠1
g=x+1−(x+1)=0
dla x<−1 i x≠−2
g=x+1−[−(x+1)]=2x+2
19 mar 22:06
kasia: Dziękuję Krystianie

zasługujesz na piwo

<szacun>

a ja tak bym dumała dumała i nic by nie wyszlo
19 mar 22:09
krystek: Poucz sie zadań z wartością bezwzględną !
19 mar 22:12
kasia: dokłanie mam zamiar to zrobić. jeszcze raz dziękuję
19 mar 22:12