Janek191:
P
ABMP = 35
Niech
AB = CD = a , BC = AD = b
h − wysokość równoległoboku ABCD
M − środek BD
P należy do odcinka AD
AD = 4 PD
oraz
R należy do odcinka AD i AR = RD
Mamy ( z tw. Talesa )
RM = 0,5 AB = 0,5 a
oraz
| | 1 | | 1 | |
PΔRMP = 0,5 * RM *h1 = 0,5* 0,5 a * |
| h = |
| a*h |
| | 4 | | 16 | |
Pole trapezu
P
ABMR = 0,5*( AB + RM) * 0,5 h = 0,5*( a + 0,5 a)* 0,5 h = 0,25*1,5 a*h =
zatem
| | 1 | | 3 | | 7 | |
PΔRMP + PABMR = |
| a*h + |
| a*h = |
| a*h = 35 |
| | 16 | | 8 | | 16 | |
więc
ale
a*h = P
ABCD
Pole Δ
ABD = 0,5 P
ABCD = 40
dlatego
P
ΔPMD = 40 − 35 = 5
Odp. Pole Δ
PMD jest równe 5.
=============================