Dwie kule bez zwracania
matii: Mamy w urnie n kul, przy czym n może być równe 2, 3, 4, 5 z jednakowym prawdopodobieństwem.
Kule są ponumerowane liczbami od 1 do n. Losujemy kolejno dwie kule bez zwracania i zapisujemy
cyfry z tych kul w kolejności wylosowania. Zapisana liczba okazała się być mniejsza od 44.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że n było równe 3?
| | 4 | |
Prawidłowa odpowiedź to |
| |
| | 15 | |
19 mar 21:08
matii: uuu ale strasznie poszło w dół
19 mar 21:38
matii: nikt mi nie pomoże?
19 mar 21:58
Mila:
A −zapisana liczba mniejsza od 44
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 15 | | 3 | | 3 | | 15 | |
P(A)= |
| *1+ |
| *1+ |
| *1+ |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 20 | | 4 | | 16 | | 16 | |
dla n=2 lub 3 lub 4 wszystkie liczby dwucyfrowe sa mniejsze od 44
dla n=5
15 liczb mniejszych od 44
5 większych od 44 są to {45,51,52,53,54}
| | P(A∩N3) | | 1 | | 15 | | 1 | | 16 | | 4 | |
P(A/N3) = |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| | P(A) | | 4 | | 16 | | 4 | | 15 | | 15 | |
19 mar 22:16
matii: Kochana jesteś. Dziękuję za pomoc
20 mar 00:41
Mila:
20 mar 16:23
matii: Witam, znów to ja.
Prosiłbym o wyjaśnienie P(A∩N
3).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wiemy, że N
3 = (12, 21, 13, 31, 23, 32)
A = (12, 21, 13, 31, 23, 32, 14, 41, 24, 42, 34, 43, 15, 25, 35)
Ω = 20
A∩N
3 = (12, 21, 13, 31, 23, 32) = 6
| | A∩N3 | | 6 | | 3 | | 1 | |
P(A∩N3) = |
| = |
| = |
| , a powinno być |
| . |
| | Ω | | 20 | | 10 | | 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Co ja źle rozumiem? Prosiłbym o wyjaśnienie
20 mar 16:57
matii: Mila, wyjaśnisz mi?
20 mar 17:27
Mila:

P(A∩N
3) liczysz z różowej ścieżki.
Stosujesz wzór Bayesa.
20 mar 17:56
Mila: Jaki dział przerabiasz?
20 mar 17:58
matii: Przerabiamy dział prawdopodobieństwa całkowitego oraz wzór Bayesa, więc bez obaw znam te wzory

Dziękuję za narysowanie drzewka, jednak już rozumiem. Aby być pewnym, czy możesz sprawdzić, że:
| | 2 | |
przy n=2: P(N2) = |
| = 1 |
| | 2 | |
| | 6 | |
przy n=3: P(N3) = |
| = 1 |
| | 6 | |
| | 12 | |
przy n=4: P(N4) = |
| = 1 |
| | 12 | |
Dobrze?
20 mar 21:56
Mila:
Jeśli chodzi o dolne piętro drzewka to tak, popatrz na formalne zapisy, na pewno masz w
zeszycie.
20 mar 22:13
matii: Tak, chodziło mi o dolne drzewko. Dziękuję za sprawdzenie
20 mar 22:20