Funkcja kwadratowa
Leni: Bardzo proszę o pomoc w tych dwóch zadankach. Najprawdopodobniej są one banalnie proste, ale
jakoś nie mogę ich poprawnie rozwiązać.
1. Jeśli najmniejszą wartością funkcji f(x) = (x − 2)2 + b jest liczba −3, to największą
wartością tej funkcji w przedziale <1, 4> jest liczba..
2. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f(x) = −x2 + bx + c, o której wiesz, że funkcja jest
rosnąca w przedziale <−3, 1>, przyjmuje w nim wartość najmniejszą równą −6 oraz największą
równą 3.
19 mar 21:01
Trivial:

1. f(x) = (x−2)
2 − 3
f(1) = 1 − 3 = −2
f(4) = 2
2 − 3 = 1
19 mar 21:08
Trivial:

2. f(1) = 3
f(−3) = −6
Z tego układ równań i wylicz b,c
19 mar 21:13
Leni: Bardzo dziękuję! Oczywiście, okazało się, że zadania proste.
19 mar 21:32