funkcje
łobo: Proszem pomudz z ortografjom
Funkcja przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n większej od 1 liczbę podzbiorów zbioru
n−elementowego. Zapisz wzór tej funkcji.
Z odpowiedzi wiem jak ma wyglądać wzór tej funkcji, ale nie wiem jak do niego samemu dojść.
Prosiłbym kogoś o dojście i wytłumaczenie krok po kroku.
19 mar 20:58
Trivial:
| | | |
f(n) = ∑k=0...n | = (1+1)n = 2n. |
| | |
19 mar 21:03
jasdgslkdf: | | | |
wg odpowiedzi to jest | i w sumie pasuje kiedy rozpisuje się ręcznie te podzbiory |
| | |
19 mar 21:15
jasdgslkdf: dalej nie rozumiem jak do tego dojść
19 mar 21:29
Trivial:
Mamy zbiór { 1, 2, 3}. Jego podzbiorami są:
{∅}, {1}, {2}, {3}, {1,2}, {2,3}, {1,3}, {1,2,3}
Jest ich 23 = 8.
19 mar 21:46
abcdddd: No tak, z pamięci pisałem treść zadania i zapomniałem uwzględnić "dwuelementowych".
Przyporządkowuje liczbę dwuelementowych podzbiorów zbiory n−elementowego. Czyli dla twojego
| | | |
przykładu {1, 2, 3} są to tylko zbiory {1, 2}, {2, 3}, {1, 3} i wtedy pasuje | . I do |
| | |
tego nie wiem jak dojść xd
20 mar 10:38
abcdddd: up
20 mar 20:18
abcdddd: upup
20 mar 20:35