oblicz pole trójkąta
fhtry: Oblicz pole trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 2α i promieniu r okręgu wpisanego w ten
trójkąt.
19 mar 20:39
Janek191:
a , b − długości przyprostokątnych Δ prostokątnego.
Dane: 2 α, r
Mamy
a = x + r i b = y + r
oraz
| r | | r | |
| = tg α ⇒ r = x tg α ⇒ x = |
| |
| x | | tg α | |
więc
===============
2 β = 90
o − 2 α
β = 45
o − α
| r | | r | | r | |
| = tg β ⇒ r = y tg β ⇒ y = |
| = |
| |
| y | | tg β | | tg ( 45o − α) | |
więc
========================
Pole trójkąta
| | r | | r | |
P = 0,5 a*b = 0,5 *( |
| + r ) * ( |
| + r ) |
| | tg α | | tg (45o − α) | |
==============================================
19 mar 21:30
Janek191:
a , b − długości przyprostokątnych Δ prostokątnego.
Dane: 2 α, r
Mamy
a = x + r i b = y + r
oraz
| r | | r | |
| = tg α ⇒ r = x tg α ⇒ x = |
| |
| x | | tg α | |
więc
===============
2 β = 90
o − 2 α
β = 45
o − α
| r | | r | | r | |
| = tg β ⇒ r = y tg β ⇒ y = |
| = |
| |
| y | | tg β | | tg ( 45o − α) | |
więc
========================
Pole trójkąta
| | r | | r | |
P = 0,5 a*b = 0,5 *( |
| + r ) * ( |
| + r ) |
| | tg α | | tg (45o − α) | |
==============================================
19 mar 21:30