oblicz dlugosc przekatnej tego graniastoslupa
Emilia: krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6cm. Oblicz długość
przekątnej tego graniastosłupa jeśli: a) jego wysokość jest równa 5cm. b) przekątna
graniastosłupa tworzy z przekątną podstawy kąt 45 stopni. c) przekątna graniastosłupa tworzy z
jedną z krawędzi bocznych kąt 30 stopni
19 mar 20:29
dero2005:

zad a)
a = 6
h = 5
d = a
√2 = 6
√2
D =
√h2 + d2 =
√(6√2)2 + 52 =
√97
19 mar 21:46
dero2005:

zad b)
a = 6
d = a
√2 = 6
√2
D = d
√2 = 6
√2*
√2 = 12
19 mar 21:50
dero2005:

zad c)
a = 6
d = a
√2 = 6
√2
D = 2d = 2*6
√2 = 12
√2
19 mar 21:54