monotoniczność
kosmita: Witam

Jest ktoś w stanie mi pomóc z tym przykładem ?

Jest funkcja i mam określić jej monotoniczność na przykładzie wzoru.
Więc tak :
f(x)=4−x
2 X∊R_
x1>x2⇒x1
2<x2
2⇒
−x1
2>−x2
2⇒
−x1
2+4>−x2
2+4⇒
f(x1)>f(x2)
I odpowiedź to funkcja jest rosnaca w R ujemnych
A teraz mam pytanie jak wyglądałaby ta funkcja gdyby była określona przedziałem (−
∞,2)
Baardzo proszę o pomoc

Pozdrawiam.
19 mar 20:19
Eta:

f(x) ↗ dla x€(−
∞,0)
f(x) ↘ dla x€ (0,2)
19 mar 20:30
kosmita: Kurcze a można by to było zapisać w postaci nie graficznej ? Tak jak ja podałem wcześniej ?
Byłbym wdzięczny gdyż z tego mam właśnie zadania.
19 mar 21:03
kosmita: Pomoże ktoś

?
19 mar 21:17
krystek: x1<x2 i x1,x2∊R+
Badasz różnicę f(x1)−f(x2)=(4−x12)−(4−x22)=x22−x12=(x2−x1)(x2+x1)>0 ⇒
f(x1)−f(x2)>0 ⇒f(x1)>f(x2) stad f jest malejaca
19 mar 21:23
kosmita: ale to jest dla funkcji określonej przedziałem (−∞,2) ?
19 mar 21:55
krystek: a skąd wziąłeś ten przedział?
19 mar 21:57
krystek: wtedy badasz dla x∊(−∞,0 i (0 ,2)
19 mar 21:58
kosmita: no to ok tylko problem jest taki ,że ja nie potrafię tego zapisać...Nie wiem czy ja mam gdzieś
podstawiać sobie potem te liczby z przedziału czy jak ?
19 mar 22:02
krystek: Eta Tobie graficznie pokazała gdzie f rośnie a gdzie maleje
Ty masz zbadać , więc z definicji
f↗⇔dla x1,x2∊D gdy x1<x2⇒F(x1)<f(x2)⇒f(x1)−f(x2)<0 (analogicznie malejąca tylko
f(x1)>f(x2) )
19 mar 22:10
kosmita: No dobra a jaka będzie ta funkcja ? −x2+6x w(−∞,3)
21 mar 19:39
kosmita: Też mam robić dla dwóch przedziałów ? w sensie od (−∞,0) i tu wybieram liczby ujemne i od (0,3)
? Ttutaj w tym drugim przedziale zero ma być domknięte czy otwarte ?
21 mar 19:41
kosmita: Kto mi pomoże ?
21 mar 20:19