Kąt nachylenia prostej do osi OX
Nicky :

Mam wyznaczyć ten kąt.
jest to funkcja y=
√3x+1
19 mar 20:18
Ajtek:
W f. liniowej, wspólczynnik kierunkowy prostej jest tówny tgα.
a=
√3 ⇒ tgα=
√3.
Miarę kąta odczytaj z tablic

.
19 mar 20:21
Nicky : Wykorzystuję wzór z tablic
chcę użyć
tgα =
yx
Czyli jak mam x = 1 to moje y bedzie równe
√3+1
Podstawiam do wzoru i mam
tgα=
√3+11 =
√3+1
coś nie tak
19 mar 20:22
Ajtek:
Masz wszystko napisane wyżej.
19 mar 20:24
Nicky : Czyli jeśli byłaby funkcja y = √33x + 13 to kąt nachylenia wynosiłby wtedy 30stopni,
tak?
19 mar 20:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... a tak wynosi on 60o
19 mar 20:26
Ajtek:
Yhy

.
19 mar 20:26
Nicky : Dzięki, tylko nie rozumiem czemu nie chciało mi to wyjść jak robiłem wzorami z tablic
19 mar 20:28