stereo
Kipic: Ja zrobić
w stożek wpisano walec oblicz stosunek objetosci stozka do objetosci wala jezeli promien
podstawy stozka jest 3 razy dluzszy od promienia podstawy walca
niemam pojecia jak zrobić bo nie wiem czy mozna sobie pzyjac jaka ma byc wysokosc prosze o pomc
w zadaniu
19 mar 20:07
Dominik: V
w = πrr
22H
teraz uzaleznij r
2 od r
1 i juz
19 mar 20:13
Kipic: dzieks
19 mar 20:14
krystek:
19 mar 20:18
Dominik: oj, gorzej
19 mar 20:18
Kipic: ale walec ma inna wysokosc jak to uwzglednic ?
19 mar 20:18
Dominik: to wyjasnia problem niepodanego H
19 mar 20:18
krystek: Hst≠Hwalca
19 mar 20:21
dero2005:

R = 3r
3rH − 3rh = rH |:r
3H − 3h = H
3H − H = 3h
2H = 3h
| | πR2*H | | π9r2*32h | | 9 | |
Vs = |
| = |
| = |
| πr2h |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
V
w = πr
2h
19 mar 20:24
Artur_z_miasta_Neptuna:

z te. Talesa:
| Hst − Hw | | Hst | |
| = |
| <−−− masz proporcję wysokości |
| r | | R | |
19 mar 20:25
Mila:

R=3r
V
w=πr
2*h
ΔSPK∼ΔSOB
H=SO
SP=H−h
3H−3h=H
2H=3h
teraz dokończ
19 mar 20:25
Kipic: Dziękuje wszystkim
19 mar 20:27
Mila: Teraz popatrz i rozwiąż samodzielnie.
19 mar 20:47