19 mar 19:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i w czym problem

dwumianu Newtona nie potrafisz rozpisać

to do książek siadaj i szukaj
definicji
19 mar 19:56
trol: moja wiedza konczy sie na tym:
| | (n+6)! | | (n+6)! | |
= |
| = |
| = |
| | 2!(n+6−2)! | | 2(n+4)! | |
i dalej nie wiem jak to rozpisac bo zakladam ze w liczniku wstawiam (n+4)! ale nie wiem co
dalej
19 mar 20:00
Ajtek:
W liczniku (n+4)!*(n+5)*(n+6)
Cześć
Artur 
.
19 mar 20:01
krystek: i teraz (n+6)!=(n+4)!*(n+5)(n+6)
19 mar 20:01
Ajtek:
Witaj
krystek 
.
19 mar 20:02
trol: tak właśnie myslalam ale nie byłam pewna

bardzo dziekuje za pomoc
19 mar 20:03
trol: | (n+5)(n+6) | | n2 +11n+30 | |
| = |
| i jak dalej? obliczyć delte? |
| 2 | | 2 | |
delta= 121−120=1
i co dalej?
19 mar 20:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
a my nie wiemy na czym ma polegać zadanie
bez tej wiedzy ... rozpisanie kończymy na pierwszej linijce
19 mar 20:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
druga sprawa ... n≥−4 ⋀ n∊Z

założenie, dla którego ten dwumian Newtona ma sens
19 mar 20:08
trol: ogólnie to jest zadanie z prawdopodobienstwa i to co teraz liczyłam to moc Ω.
Moc A wyszła mi 15
19 mar 20:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
a po co Δ liczysz

w jakim celu
19 mar 20:12
trol: bo nie wiem co mam dalej z tym zrobic?
| | (n+5)(n+6) | |
skoro mam moc Ω= |
| |
| | 2 | |
a moc A=15
| | 15 | |
to mam napisać, że P(A)= |
| ? |
| | (n+5)(n+6) | |
19 mar 20:14
trol: coraz bardziej wydaje mi się to bez sensu
19 mar 20:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jaka jest treść zadania
19 mar 20:17
trol: W urnie jest n piłeczek czerwonych i sześć piłeczek czarnych. Losujemy dwie piłeczki.
Prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowane piłeczki są koloru czerwonego jest równe
. Oblicz, ile było w urnie piłeczek czerwonych.
a zapmnialam o tym ze
30=(n+5)(n+6)
19 mar 20:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
oooo ... i teraz liczysz ... i to ma sens
30 = (n+5)(n+6) <−−− takie równanie rozwiązujesz ... z takiego równania obliczasz Δ
chociaż czekaj.
skoro |A| = 15
| | 15 | | 30 | |
to P(A) = |
| = |
| |
| | | | (n+5)(n+6) | |
19 mar 20:21
trol: | | (n+6)(n+5) | |
aaaa zapomniałam że jest |
| |
| | 2 | |
więc będzie
60=(n+6)(n+5)
n
2+11n+30−60=0
n
2+11n−30=0
Δ=121+120=241
19 mar 20:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
a skąd to 15 w ogóle się wzięło
| | | | n*(n−1) | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | | | (n+6)*(n+5) | | 2 | |
−> n
2+11n+30 = 2n
2−2n −> n
2 − 13n − 30 = 0 −> (n+2)(n−15) = 0
19 mar 20:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
więc w pojemniku jest n=15 czerwonych piłeczek
19 mar 20:30
19 mar 20:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
n −−− czerwonych
6 −−− czarnych
A −− wylosowano 2 czerwone
19 mar 20:33
trol: o jeju... wszystko jasne dziekuje
19 mar 20:33