Graniastosłup
Darek: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o kącie ostrym 30 stopni i polu 8cm2 jego ściany
boczne są kwadratami. Oblicz wysokość graniastosłupa i długość przekątnej ściany bocznej?
19 mar 19:47
dero2005:

P
p = 8 cm
2
P
p = a
2sinα = a
2*sin30
o = a
2*
12 = 8
a
2 = 16
a = 4
h = a = 4
s =
√a2 + h2 =
√42 + 42 =
√16+16 =
√32 = 4
√2
19 mar 20:02
HIpis: i Skąd ja to mam wiedzieć jak takich wzorów nie ma w tablicach ?
14 kwi 22:21
Rafał Matematyk: a właśnie, że są tylko nie w szkolnych
14 kwi 22:22
Radek: | | 1 | |
Romb składa się z dwóch trójkątów, a jeden ze wzorów na pole trójkąta to |
| a*b*sinα |
| | 2 | |
14 kwi 22:47